VORBESTI sau IGNORI? Tu alegi!

Peste tot auzim de ea: În familie, la scoală, pe stradă, la televizor și radio iar în penetenciar nu mai poate fi vorba...

De ce oare tăcem și suportăm și nu iesim în stradă să ne plângem durerea ?
Aud multe femei și fete spunând “M-a bătut soțul!”; “Mi-a dat o palmă prietenul meu!” și îi răspund “De ce nu ai plecat?”, “De ce stai cu el în continuare?”și mi se răspunde înapoi „Păi îl iubesc și mă iubeste prea mult și îmi vrea binele!” , „Și-a cerut iertare și eu fiindcă îl iubesc l-am iertat!”și le întreb din nou „Și dacă te va mai lovi odată?” unele îmi răspund ori că nu e prima data cand e bătută și s-a obișnuit ori că promite că dacă se va mai intampla, va pleca însă cea din urmă afirmatie nu mi se pare prea convingătoare. Ce să mai zic de copii a caror părinti îi bat zilnic ca și mod de educare: pentru o notă proastă la scoală, pentru că a stricat ceva, pentru că au întors o singura data vorba lor, pentru că pur și simplu e copil și se eliberează de frustrări lovind și zbierând toată ziua la el ca și cum săracul copil ar fi robot, să nu strice nimic sau daca nu aduce mereu note bune acasă unul dintre părinți îl snopesc în bătaie.
E neapărat ca copilul să devină ceva ce părintele nu a fost în stare, sau nu a putut la vremea lui? Văd foarte mulți copii a căror personalitate nu există, este reflectată gandirea părințiilor, vine cu reguli nescrise și dacă le va încalca, părintele va fi foarte dezamagit si îl va dezmoșteni. Îl face să se simtă atât de vinovat încât copilul alege o meserie care o învața/practica doar de dragul părintelui.Dar stai, cu mine cum rămâne??? Cu dorințele mele de mic copil? Bineînțeles, stagnează până în momentul în care copilul va avea și el copii la rândul lui și repetându-se istoria, părintele face școală de lămurire cu copilul ca aia trebuie să facă, că aia e bine, ca de acolo se câștigă bani. În concluzie, există o mare diferență între copilul care trăiește într-un mediu violent unde există o mare posibilitate, mai ales de la vârste fragede să rămână cu sechele printre care dificultăți de vorbire, inteligență scăzută, iresponsabilitate din cauza fricii, față de copii care trăiesc într-un mediu armonios fără frică de părinți, bătaie, injurii.

Un alt punct pe care aș vrea să îl ating în această discuție cu voi, cititorii este faptul că unii copii asistă la scene groasnice de violență domestică, de exemplu atunci când tatăl vine acasă duhnind a alcool și văzând-o pe mama copiilor lui și pe motive neîntemeiate, exemplu fiind mâncare și curățenie nefăcută sau multe altele îi adresează injurii, o lovește în fața copiilor aducând în sufletul și mintea copilului sentimente de frica, compasiune față de parintele victimă și resentimente față de părintele violent care ajung să facă parte din viitorul comportament al copilului. Deci,dragi parinti, evitați să vă mai bateți copii sau să faceți acte de violență în prezența lor dacă doriți să aveți copii care să crească și să se dezvolte normal.
Mie una mi-e frică să merg pe stradă singură, mai ales seara pentru că nu știi niciodată peste ce fel de persoane dai și ce poți păți. Violența stă la colțul străzii! Te pazeste!...și când te aștepți mai putin te atacă! Degeaba stai în gardă, fiind o viitoare victimă a unui act de violență, pe moment ești fără apărare, pur și simplu nu poti face nimic. Nu vreau să intru în detalii privind persoanele care au fost violate, în mare parte tinere, pentru că vreau să spun că nimeni niciodată nu va știi ce e în sufletul acelei persoane care a trait acea experientă. Mulți credem că știm cum se simte acea persoană, dar dați-mi voie să vă contrazic, am motivele mele. Respectiv subiectul avort, sunt împotriva lui, nu pot să înțeleg ce fel de persoană poate fi aceea care își ucide propriul copil. Momentul conceperii poate fi un moment nepotrivit cu siguranță, însă în ziua de azi, cănd sunt atâtea metode contraceptive, când până și la Planning Familial se dau prezervative gratuite și anticonceptionale...cu cele din urmă nu sunt de acord pentru că îi faci rău corpului tău, însă cum spune un vechi slogan al unei firme de prezervative “Fac ce vreau, dar știu ce fac!” deci, asumă-ți responsabilitatea! Într-o lume în care se vorbește de trafic de carne vie, de avorturi, de crime, de abuzuri, în care oamenii trec printr-o criză financiară, este inevitabil să nu auzi discutându-se de violență. De cate ori nu auziți la televizor de noi altercații între fel de fel de grupuri? Pe deasupra mai există și victime.
Dacă stați și analizați pe problemă, câte a-ți văzut în ultimii 5 ani?...vă spun eu,60 de mii de cazuri de violență în familie s-au înregistrat. Până și Agenția Natională pentru Protectia Familiei spune că numărul este chiar mai mare de 60 de mii, din cauza tăcerii victimelor. Preferă să tacă, să se mintă singure că nu se va mai întâmpla, preferă să nu afle nimeni de ceea ce traiesc zilnic în familie. De ce? Pentru că le e rusine de gura lumi. Vor ca familia lor să fie perfectă, să nu se stie de toate groaznicele abuzuri ce i se aduc. Până când? Până atunci când acest abuz duce la decesul victimei. Astfel, conform acelorași statistici, 800 de astfel cazuri au fost înregistrate. Trist, dar adevarat din pacate.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie s-a derulat în mai multe orașe, CAMPANIA CELOR 16 ZILE DE ACTIVISM ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI FEMEII, în Romania existând din 1991. Această campanie are menirea de a încerca să stopeze violenta. De ce 16 zile și de ce 25 noiembrie – 10 decembrie? Pentru că în data de 25 noiembrie este ziua intrenațională împotriva violenței asupra femeii iar în 10 decembrie este ziua internațională a drepturilor omului.


În orasul Alba Iulia, campania exista din 2002. De obicei campania era organizată de SPAS (Serviciul Public de Asistenta Sociala), însă de 3 ani Liga Studentiilor din Universitatea “1 Decembrie 1918”(LSUA) a preluat inițiativa și a fost organizator principal al acestei campanii. Astfel, tinerii studenți, au avut ca și activități: împărțirea de brățări, pliante, fluturașiîn Universitate, Alba Mall și chiar și pe străzile din Alba Iulia ; au fost amplasate panouri pentru mesaje în Alba Mall, Universitate, Sediul Ligii Studentiilor și în fața sediului Realitatea Alba Iulia, unde fiecare trecător putea observa mesaje anti-violență si era invitat să își scrie părerea, pro sau contra violență.

În următoarele zile s-au organizat Flash Mob-uri în Universitate și Alba Mall. Pentru cei care nu știu, Flash Mob-ul este o actiune neobisnuită(ex.dans, miscare) de scurtă durată, după care grupul începe să se răspândească, toți făcând același lucru. Apoi a mai fost ținută o masă rotundă pe data de 3 decembrie, pe tema “violența-abordare teoretică sau practică" , unde au fost invitați toti partenerii, sponsorii, profesori din Universitate și studenți ; o expoziție de desene și photo voice ; seară de film și nu în ultimul rând Marșul Tăcerii care a fost cel mai așteptat moment al întregii campanii unde s-au aprins candele în fața Catedralei Reîntregirii, făcând un tur al parcului și ajungâng din nou în fața catedralei și ținând unmoment de reculegere în memoria victimelor violenței.



Deci, în concluzie...VORBEȘTI sau IGNORI?

3 comentarii:

  1. Admir initiativa luata de Liga Studentilor si sper ca si pe viitor sa o tina tot asa.
    Multa bafta in continuare

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa ai succes in tot ceea ce pornesti sa faci ! Felicitari pentru pentru blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine punctat, bine precizat. In ziua de azi, tot mai multe cauze de genu se intampla si e destul de regretabil :(

    RăspundețiȘtergere